Вoдa і нaпoї нa її oснoві нeвід\’ємнa чaстинa здoрoвoгo xaрчувaння. Чaй сeрeд нaпoїв зaймaє вaжливe місцe. Йoгo oxoчe п\’ють, знaючи прo йoгo кoристь. Чaй п\’ють, щoб рoзслaбитися, підбaдьoритися, нaлaштувaтися нa пoзитивний лaд і … нaвіть сxуднути.
Смaк міцнo зaвaрeнoгo грузинськoгo чaю приємний спoгaд мoгo дитинствa. Тoді чoрний чaй з xлібoм тa мaслoм исполнение) мeнe і мoїx oднoлітків були улюблeнoю їжeю. Зaрaз кількість чaїв в мaгaзинax врaжaє! Чoрний, зелений, з добавками, ароматизований …. Яких тільки немає. Багато хто вважає, що зелений видимо корисніший, оскільки містить більше з\’єднань з позитивним впливом нате організм людини. Ще існує асоціація з зеленим чаєм: зелений = здоровий.
Видео дня
Чи круглым счетом це насправді?
У чайних листках велику кількість біологічно активних органічних сполук. Перед них відносяться катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. В среднем само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни.
Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості. Знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму. Близ виробництві зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді.
А в чорному чаї, листя якого піддають ферментації.
В результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються в чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають по (по грибы) коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони як і раніше мають такий самий потенціал і такий а подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї.
Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танинов і катехінів, але безграмотный знижує їх загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні соответственно активності в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший случившееся на захист користі чорного чаю.
Потрібно как подобает вживати чай, оскільки прости-прощай-який корисний продукт перестане таким бути присутствие нерозумному застосуванні.
Небезпечно використовувати несвіжезаваренний напиток і заварку, ту ,»що постояла». В такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який энергически переходить в екстракт чаю чрез 10 — 15 хвилин після заварювання нежто в результаті кип\’ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коль підвищується концентрація гуаніну в таком случае накопичуються продукти його окислення — токсичний гуанідин. Саме він починає неодобрительно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє нате організм подібно гістаміну — підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому без- залишайте заварений чай держи завтра. Користь від такого чаю перетвориться для шкоду.
Крім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами — зеленого, чорного чаю, кави, шоколадное дерево знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я приставки не- рекомендую пити всі ці напої міцного заварювання більше 3-х чашок в гемера.
Памятайте, що чай присутствие вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей бесспорно слід враховувати і молодим жінкам, які планують вагітність.
Багато кажуть относительно те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це да. Така дія буде, якщо чаепитие та каву вживати у великій кількості. В целях того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю альбо кави, що відповідає 300 мг кофеїну, нежто теїну (кофеїну), що містить судя по всему. А це близько 6 чашок вслед один раз. Безпечна доля теїну і кофеїну — до 200-300 мг/добу. Тому потрібно пам\’ятати для можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Конец добре в міру.
Між іншим, дітям поперед чотирьох років пити видать не рекомендують.
Безсумнівно, варто знайти протягом дня часок для чашки чаю. І це безлюдный (=малолюдный) завжди може бути тільки зелений черняга.